čtvrtek 16. března 2017

Věci, které nám kazí život - 1. díl - Jídlo

Některé věci k životu patří. A jídlo je jedna z věcí, která spojuje všechny lidi na světě. Muži, ženy, mladí, staří, bohatí, chudí... Nezáleží na tom, co jste v životě dokázali, jak moc jste silní, všichni se sejdeme u jídelního stolu. A nejhorší na tom je, že si namlouváme, jaká je to vlastně příjemná činnost.

Před jídlem zkrátka není možno utéct. Ve městě to jsou restaurace, fastfoody, supermarkety a reklamy. Když chcete před městem utéct, tak jdete do přírody. Což je chyba. Příroda je totiž plná jídla. Naši předkové byli tak posedlí jídlem, že museli sníst všechno, co viděli, jen aby přežili. Díky nim třeba víme, že borůvka chutná mnohem líp než kameny, a už to nemusíme naštěstí zkoušet (díky).

I přes všechny pozitiva, které jídlo přináší, mi dělá problémy ho v mém životě snést. Nutno podotknout, že vztah mezi člověkem a jídlem je poměrně souměrný. My žereme jídlo a jídlo žere náš čas. Bylo by logické si myslet, že si budeme tuto oblast života chtít ulehčit. Špatně. Množství druhů (velmi často toho stejného) jídla v regálech se neustále zvyšuje a každý ten výrobek si vyžaduje alespoň trochu naší pozornosti. A nejenom přímo při nákupu. Vstanu - co budu snídat? Co budu obědvat? Co budu večeřet? Co si dám na svačinu? Jak to udělat, abych tím strávil co nejméně času? Mám si dát jahodového Floriána, nebo Yougobellu? Kdo umyje nádobí?

Nákupem to však nekončí. Člověk prostě nemůže sníst všechny suroviny postupně a myslet si, že se nají. To by bylo moc jednoduché. Jak říkal už Aristoteles - celek je totiž více, než součet jeho částí, a proto lidé musí všechny suroviny naházet do nějakého hrnce v předem daném pořadí. Na vaření si hodně lidí zakládá - proto je tolik pořadů, časopisů, článků, blogerů, youtuberů o vaření. Tohle všechno utvrzuje některé lidi v tom, že nejí, aby žili, ale žijí, aby jedli.

Bez jídla by byl život mnohem jednodušší. Troufám si tvrdit, že by byl svět mnohem mírumilovnější místo, neboť by nebyly války (v jádru je většina válek o tom, že někdo má chuť na to, co má někdo jiný), člověk by nemusel chodit do práce (ne, že by nemusel pracovat, to ne) a měl by čas na důležitejší věci (třeba odpočívání)

Jaká jsou řešení?
- genetická úpravá člověka tak, aby se mohl najíst třeba jen jednou za týden
- vytvoření jednoho univerzálního jídla pro každou příležitost (což by asi moc nefungovalo, protože lidé jí rádi a jídlo není jenom o jídle, ale i o socializaci)
- naučit se fotosyntetizovat

Mezi oblíbené otázky patří: Kdybys mohl, jakou si vybereš superschopnost? Kašlu na neviditelnost a létání, chci umět přežít bez jídla.


// Ještě jsem zapomněl na jednu jídelní paradox - jídlo je zdroj energie, tak proč je tak příjemné si dát po jídle šlofíka?

Příští díl: Oblečení



Žádné komentáře:

Okomentovat