pátek 15. února 2019

Jak zlepšit registrované partnerství

Posledních pár týdnů se velmi horlivě diskutuje na téma manželství homosexuálů. V tomto článku bych rád stručně představil jednu oblast tohoto problému. Zároveň doufám, že se mi podaří psát vyváženě a předejít horlivým reakcím, které podobné články často způsobují. 

V první řadě je nutné zodpovědět otázku původu homosexuality. Nejbezpečnější odpověď v tuto chvíli je prosté "nevím". Pro všechny strany by bylo jistě příhodné, kdyby existoval jeden jediný faktor, který by určoval sexuální orientaci jedince. Nic takového se však do dnešní doby nepodařilo objevit (což neznamená, že neexistuje). Bohužel, nenašel se žádný "sex" gen, část mozku ani environmentální prvek, který by s vysokou pravděpodobností předpověděl sexuální preference jedince. Velmi pravděpodobně jde o mix několika faktorů a je potřeba počkat na více výzkumu v této oblasti. Argumentovat vědou tedy momentálně není možné. Existuje spoustu hypotéz, proč se u lidí objevuje něco, co prakticky znemožňuje předání genů, ale to je téma na jindy.

Důležité však je, že i kdyby se nějaký "přepínač" našel, nemění to nic na tom, že to není svobodná volba jednotlivce a nemá nad tím kontrolu. Nikdo si nevybírá své rodiče, geny, stavbu těla, ani místo, kde se narodí, tudíž ani svoji sexuální orientaci. Nevzpomínám si na situaci, ve které jsem si volil, jestli se mi líbí holky, nebo kluci - prostě to tak bylo. Nemyslím si, že by to bylo jinak i pro ostatní. Ve zkratce tedy - nevíme, co rozhoduje o sexuální preferenci jednotlivce a nejedná se o svobodnou volbu.

Dále je třeba nakousnout, co je to manželství. Manželství vzniklo nepopiratelně na tom, že se muž a žena rozhodli strávit spolu značnou část života. To ve většině případů znamenalo přivedení potomků na svět a spojení dvou rodin do jedné. Manželství je důležitý symbol pro společnost a udržuje ji soudržnou. Proto chápu, že pojem "tradiční rodina" je pro mnoho lidí a politických stran tak citlivé téma. Před nástupem právní společnosti šlo víceméně vždy o rituál - symbolické spojení dvou lidí. Signál ostatním, že si mají hledat partnery jinde. A to je samozřejmě v pořádku. Takový svazek je možno provést i nyní, bez účasti státu.

Druhá věc však je, že dnes díky manželství vznikají výhody, na které pouhou registrací nelze dosáhnout (pro srovnání se podívejte sem). Nechci řešit otázky výchovy dětí - na to si momentálně netroufám a vyžadovalo by to více prostoru - ale spíše finanční a majetkové záležitosti, a to tyto:

1) Nemají nárok na vdovský důchod.
2) Nevzniká společné jmění.
3) Nemají nárok na volno kvůli sňatku.
4) Po úmrtí jednoho nepřechází na druhého nárok na důchod.

Máme tedy situaci, ve které je skupina lidí ochuzena o možnost získat některé výhody jen kvůli něčemu, nad čím nemají kontrolu. Neberte mě špatně - myslím si, že naše společnost je velmi tolerantní (na rozdíl od jiných zemí) a spoustu předsudků se z povědomí lidí dávno vytratilo. Dědické právo je například rovnoprávné s tradičním manželstvím. Byl bych tedy nerad, kdyby někdo vnímal můj článek jako kritiku postoje lidí.

Abych článek už více nenatahoval, představím bodově pár dalších myšlenek.


- V době, kdy stát zavádí více a více regulací a zákonů, by měla být jakákoliv iniciativa pro větší svobodu jednotlivce vítána.
- Většina debat o tomto tématu je slovíčkaření - co je to manželství, rodina, role v rodině... Diskuze na toto téma je jistě zajímavá, ale věcně téměř nic neřeší.
- Neexistuje "přirozené" právo (natural right) na manželství. Vždy se jedná o společenskou domluvu. Záleží tedy na hodnotách společnosti, jak k tomuto problému přistoupí.
- To, že poskytneme lidem stejného pohlaví stejné finanční a majetkové práva, jaké mají tradiční manželé, nikomu nevznikne škoda.
- I když homosexuálové už z principu nemůžou přivést na svět potomka neznamená, že se nemohou náležitě postarat o dítě například z dětského domova.
- Nevím, jestli se jedná o salámovou metodu. Netuším, jaké cíle mají jednotlivé strany. Proto je potřeba opatrně probrat každou věc zvlášť. O to víc, že se jedná o tolik kontroverzní téma.




Žádné komentáře:

Okomentovat